Vinterfågelmatning: Hela vintern?

2012-10-29 08:19:06, Berra
Om man börjar mata fåglarna nu, måste man hålla på hela vintern då?

2012-10-29 14:19:12, fageln.se
Nej det behöver du inte. Helt felaktigt tror vissa att om man börjat mata småfåglarna under en längre tid och sedan plötsligt slutar med matningen så skulle fåglarna svälta ihjäl. Så är det inte! Slutar man med matningen mitt i vintern så hittar fåglarna snart andra platser att finna sin mat på. Problemet kan istället vara att få tillbaka småfåglarna efter en längre tids uppehåll i matningen.

2013-05-09 09:36:09, Margoth Forsblom
Har matat fåglarna från september till maj,går det bra att avsluta matningen?Här finns massor av finkar, siskor, stenknäcken var här och vände,domherrar,bergfinkar,talgoxe,mmm

2013-05-09 10:01:46, Steve
Du kan sluta mata dina småfåglar precis när du vill. Fåglarna hittar snabbt mat på nya platser. Det är av ren lathet som de återkommer till ditt fågelbord nu. Skulle någon fågel blivit så beroende av ditt fågelbord så den riskerar att svälta för att du slutar mata, så är det en sjuk fågel som antagligen skulle dö ändå ganska snart.

2013-11-13 21:48:29, Leena Kanuteh
Ibland dyker det upp fåglar i uselt skick vid fågelbordet.Bl.a en talgoxe med nån slags köttig,stor tumör ovan näbb.Just han var i bra hull dock.Förra vintern kom en mager stackare,vars bröstfjädrar,halva vägen hade mörkare,åt rostbrunt håll,nyans. Såg honom återkommande genom hela vintern.Till våren såg han rundare ut,och den konstiga färgen hade krympt till en liten fläck kring ena benet bara.Vad var detta.Svamp?Skabb?

2013-11-14 07:06:01, Steve
Jag minns inte exakt vad sjukdomen heter men det är någon form av virus. Oftast läker sjukdomen ut efter ett tag, och fågeln blir helt frisk.

2013-12-09 20:40:07, Leena Kanuteh
Har märkt,att några av fåglarna har blivit så feta,att de liknar sumobråttare.Kan de äta sig så feta,att de inte kan flyga ordentligt? Och Steve,du hade rätt om att även sparvarna till slut kommer till fågelbordet.Nu,när snön ligger tjock,har de kommit.

2013-12-09 20:52:47, Steve
Många fåglar burrar upp sig när det blir kallt ute. Om fågeln verkar väldigt slö och dessutom är uppburrad, då kan man misstänka att den är sjuk. Finns dock tyvärr inte så mycket man kan göra för att hjälpa fågeln.

2013-12-30 14:39:32, Leena Kanuteh
hej,tack för svaret steve.De här fåglarna är blanka o fina.De ser inte uppburrade ut alls.bmi skulle nog vara hög på dem.Så sjukaär de nog inte.Kanske har nötterna varit lite för populära.Jämfört med förra vintern,då jag började mata dem,ser jag inga fåglar alls som ser sjuka ut.Eller magra.

Skriv ett nytt inlägg i diskussionstråden: Hela vintern?

Tillbaka till kategorin: Vinterfågelmatning

Se fåglar i direktsändning

Mindre skrikörn - Lettland
Rördrom
- Lettland
Naturliv
- från Danmark

Berguv  - från Estland
Kungsörn  - från Estland
Havsörn  - från Estland
Duvhök - från Estland
Fiskgjuse - från Estland
Brun glada - från Lettland
Svart stork - från Lettland

Landskapsfåglar

Symboler för de svenska landskapen

FORUM

Välkommen att diskutera och ställa frågor om allt som rör våra vilda svenska fåglar. Du kan även bifoga en bild till ditt inlägg.

Kontakt (ej frågor om fåglar)

E-post till webbansvarig: info(snabel-a)fageln.se
OBS! För fågelobservationer eller fågelfrågor, använd forumet.

© 2010-2022 fageln.se
CMS by N2CMS | HTML Template ResponseEve