Kungsfågelsångare  Phylloscopus proregulus

Kungsfågelsångare. By 孟宪伟 (个人拍摄) via Wikimedia Commons

Latinskt namn:
Phylloscopus proregulus - Släktnamnet "Phylloscopus" kommer av det grekiska ordet för blad och beskåda, och betyder "bladgranskaren" eller "bladskådare".

Typiska kännetecken:
Mycket liten. Ca 9 cm. Ljusgrå undersida, grönaktig ovansida och dubbla ljusa vingband. Gult band över hjässan, gula ögonbryn och svart ögonstreck. Gul övergump.

Finnes:
Sällsynt gäst. Oftast i oktober i de östra delarna av landet. Häckar i sydöstra Sibirien och österut mot Mongoliet, delar av Tibet och nordöstra Kina.

Äter:
Insekter.

Läte:
Locklätet är ett mjukt något stigande "tjui". Sången är ljudlig och drillande och påminner om gärdsmygens. Har kallats "taigans kanariefågel".

Häckar:
Bo i träd i barrskog. Lägger 4-6 ägg i juni som honan ruvar i knappt två veckor. Ungarna flygga efter ytterliagre ca 2 veckor.

Kungsfågelsångaren är en flyttfågel som övervintrar i området från sydligaste Kina till nordöstra Indokina. Ett mindre antal kungsfågelsångare har sina vinterkvarter i nordvästra Europa. Vintern 2007-2008 övervintrade en kungsfågelsångare i Skåne.

Bild: By 孟宪伟 (个人拍摄) [CC-BY-SA-3.0 (http://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0) or GFDL (http://www.gnu.org/copyleft/fdl.html)], via Wikimedia Commons

Jämför några av våra vanligaste fåglar

Sveriges mesar
Sveriges trastar
Sveriges finkar

Landskapsfåglar

Symboler för de svenska landskapen

FORUM

Välkommen att diskutera och ställa frågor om allt som rör våra vilda svenska fåglar. Du kan även bifoga en bild till ditt inlägg.

Kontakt (ej frågor om fåglar)

E-post till webbansvarig: info(snabel-a)fageln.se
OBS! För fågelobservationer eller fågelfrågor, använd forumet.

© 2010-2024 fageln.se
CMS by N2CMS | HTML Template ResponseEve