Sparvuggla  Glaucidium passerinum

Sparvuggla. Artur Mikołajewski via Wikimedia Commons

Latinskt namn:
Glaucidium passerinum - vilket betyder, uggla liten som en sparv.

Typiska kännetecken:
16-18 cm. Storlek ungefär som en domherre. Europas minsta uggla. Mycket liten med rundat huvud. Svänger ibland på stjärten. Flykten snabb och går i bågar över längre sträckor. Sitter ofta i grantoppar. Aktiv mest på morgonen och kvällen men även mitt på dagen.

Finnes:
I hela landet utom längst upp i nordvästra delen av Sverige samt Öland och Gotland. Häckar ganska allmänt i barr- och blandskog och brukar ofta ses i kanten av myrar och gläntor.

Äter:
Möss, sorkar och småfåglar.

Läte:
En domherrelik rak vissling: "pjuh" som upprepas ungefär varannan sekund.

Häckar:
I fågelholkar, och hackspetthål. 

En modig och glupsk liten rovfågel. Anfaller och dödar även fåglar som är större än sig själv, och orkar sedan även flyga iväg med dem i klorna. Under goda jakttider kan sparvugglan lägga upp stora förråd av dödade byten inne i holkar eller andra håligheter.

I Västmanland inventerades en gång ett sparvuggleskafferi, ur vilket man plockade fram sju vanliga näbbmöss, en dvärgnäbbmus, en husmus, en skogsmus, tolv åkersorkar, två talgoxar, en svartmes, en tofsmes, två talltitor och tre kungsfåglar.

Sparvugglan lägger 5 till 7 vita ovala ägg i april eller maj. Den svenska populationen uppskattas till 12.000 - 16.000 par, vilket gör den till en av våra valigaste ugglor. 

Källa: Våra svenska fåglar i färg av Gustaf Rudebeck, Bild: Wikimedia. By Artur Mikołajewski (Own work) [GFDL (www.gnu.org/copyleft/fdl.html) or CC-BY-3.0 (www.creativecommons.org/licenses/by/3.0)], via Wikimedia Commons

Visa en fågel

Sparvuggla – fler bilder

Sparvuggla – läte

(Källa: Fuglar i Hordaland)

Sparvuggla – relaterat

Wikipedia
P2 fågeln (med läte)

Jämför några av våra vanligaste fåglar

Sveriges mesar
Sveriges trastar
Sveriges finkar

Landskapsfåglar

Symboler för de svenska landskapen

FORUM

Välkommen att diskutera och ställa frågor om allt som rör våra vilda svenska fåglar. Du kan även bifoga en bild till ditt inlägg.

Kontakt (ej frågor om fåglar)

E-post till webbansvarig: info(snabel-a)fageln.se
OBS! För fågelobservationer eller fågelfrågor, använd forumet.

© 2010-2024 fageln.se
CMS by N2CMS | HTML Template ResponseEve