Kungsfågel  Regulus regulus

Kungsfågel © Steve Dahlfors

Latinskt namn:
Regulus regulus - vilket betyder, småkonung.

Typiska kännetecken:
9 cm. Sveriges minsta fågel. Har en kompakt kroppsform, runt huvud och kort stjärt. Näbben är tunn och spetsig. Över hjässan har honan ett gult ( hanen brandgult) band med svart kant som inte når ner till ögat. Ögonen omges av ett ljusare grått parti. Ovansidan är grön och vingarna har två vita vingband. Undersidan är gråaktig. Ungfågeln har under sommaren en grön hjässa.

Finnes:
I barr- och blandskog. Den förekommer allmänt över hela landet utom i norra Lappland med tyngpunkt över de södra och mellersta delarna av landet.

Äter:
Insekter och spindlar.

Läte:
En mjuk och vemodig, något fallande sång som varar ca 3 sekunder. Den inleds med några höga toner, når maximal styrka i mitten för att sedan ebba ut.

Häckar:
Boet placeras vanligtvis i en gran, ofta högt över marken. Det fästs på undersidan av en lång gren, med öppningen upptill, byggs av grön mossa och lav och hålls samman m.h.a. spindelväv. Invändigt fodras boet med fjädrar. 

En del kungsfåglar lämnar landet under vinterhalvåret, men de flesta är stannfåglar. Detta kan under vissa år leda till att upp till 90% av populationen i norr dör som en följd av sträng kyla. Den höga vinterdödligheten kompenseras dock snabbt, eftersom arten lägger två kullar med i genomsnitt nio ungar per kull. Uppgifter från 1900-talet visar att Kungsfågeln spritt sig allt längre norrut och idag finns det 2.000.000 - 5.000.000 häckande par i Sverige.

En saga som berättas över hela Europa och även bland nordamerikanska indianer handlar om hur kungsfågeln fått sitt namn: " Fåglarna kom en dag sams om att välja en kung. De beslöt att den som kunde flyga högst skulle få kungavärdigheten. Örnen flög med mäktiga vingslag allt högre upp i skyn, högre än någon annan förmådde. När han inte orkade mer, ropade han:
- Nu är jag kung! Nu är jag högst av alla!
Men då flög en liten, liten fågel upp från örnens rygg och kvittrade:
- Nej, ännu högre är jag! Nu är jag kung!
Och sen den dagen får den lilla fågeln bära namnet kungsfågel.

Det har överallt ansetts föra olycka med sig att döda en kungsfågel. I Frankrike tror man att blixten då ska drabba brottslingen, hans fingrar skall förtvina eller att hans boskap skall få dåliga fötter. 

Källa: Våra svenska fåglar i färg av Gustaf Rudebeck

Visa en fågel

Kungsfågel – fler bilder

Kungsfågel © Steve Dahlfors
Kungsfågel © Steve Dahlfors
Kungsfågel © Steve Dahlfors
Kungsfågel © Steve Dahlfors

Kungsfågel – läte

Kungsfågel – relaterat

Wikipedia

Jämför några av våra vanligaste fåglar

Sveriges mesar
Sveriges trastar
Sveriges finkar

Landskapsfåglar

Symboler för de svenska landskapen

FORUM

Välkommen att diskutera och ställa frågor om allt som rör våra vilda svenska fåglar. Du kan även bifoga en bild till ditt inlägg.

Kontakt (ej frågor om fåglar)

E-post till webbansvarig: info(snabel-a)fageln.se
OBS! För fågelobservationer eller fågelfrågor, använd forumet.

© 2010-2024 fageln.se
CMS by N2CMS | HTML Template ResponseEve