Kanadagås  Branta canadensis

Kanadagås © Steve Dahlfors

Latinskt namn:
Branta canadensis - vilket betyder, bränd gås från Canada. Bränd syftar på den mörka färgen.

Typiska kännetecken:
90-110 cm. Den största gåsen som häckar i Sverige. Känns lätt igen på sin storlek, sin långa svarta hals, och sina vita kinder. Har i övrigt en brunaktig fjäderdräkt.

Förväxlingsrisk:
Vitkindad gås: Betydligt mindre, 58 – 69 cm, och med vita kinder och vit panna. Oftast ett svart band som förbinder det svarta ögat med den svarta näbben.

Finnes:
Spridd över större delen av södra landet, samt längs med Norrlandskusten och sporadiskt även inne i Norrland. Ökar snabbt i Sverige och kan snart finnas lite varstans nedanför fjällkedjan.

Äter:
Undervattensväxter, gräs, örter och spillsäd.

Läte:
Vanligaste lätet är ett tvåstavigt, ljudligt trumpetande "ka-honk", "ka-honk".

Häckar:
Häckar både vid sött och salt vatten och trivs vid sjöar av de mest olika typer. Bygger sitt bo helst på en liten holme eller på en låg åsrygg ute på en myr. 

Namnet kanadagås, användes första gången i formen Kanadisk gås 1875, medan kanadagås först användes år 1915. Namnet kommer av att artens naturliga häckningsområden till stor del ligger i Kanada. De första utplanteringarna i Sverige gjordes i Kalmarsund av en som hette Bengt Berg någon gång kring 1930. År 1940 flyttade Bengt Berg till Eriksberg i Blekinge där han fortsatte sina utplanteringar av kanadagäss. Under 1940-talet skänkte han kanadagäss till Örebro och Västerås, där fåglarna under en kort period som parkfåglar etablerade sig såväl i Hjälmaren som i Mälaren och gav upphov till snabbt växande bestånd. Sedan följde en rad utplanteringar runt om i Sverige som har fortsatt fram till 1970-talet. Sedan dess har kanadagåsen ökat kraftigt i antal och fortsätter med det. Därför är det svårt att veta hur många som häckar i vilt tillstånd idag men troligen rör det sig om 10.000 – 20.000 par.

De fem till nio vita äggen läggs huvudsakligen i april och hanen försvarar ilsket bo och ungar mycket aggressivt. Väsande går han lös på varje inkräktare med kraftiga slag av vingknogarna och kan genom sin storlek säkert driva iväg de flesta mindre rovdjur. Till skillnad från våra inhemska gäss så är kanadagåsen i huvudsak en stannfågel, men de som häckar i norra Sverige söker sig oftast ner till södra delarna av landet under vintern. 

Källa: Våra svenska fåglar i färg av Gustaf Rudebeck

Jämför några av våra vanligaste fåglar

Sveriges mesar
Sveriges trastar
Sveriges finkar

Landskapsfåglar

Symboler för de svenska landskapen

FORUM

Välkommen att diskutera och ställa frågor om allt som rör våra vilda svenska fåglar. Du kan även bifoga en bild till ditt inlägg.

Kontakt (ej frågor om fåglar)

E-post till webbansvarig: info(snabel-a)fageln.se
OBS! För fågelobservationer eller fågelfrågor, använd forumet.

© 2010-2024 fageln.se
CMS by N2CMS | HTML Template ResponseEve